Home / Stroom & Gas
Stroom & gas tegen beursprijzen
Bij Atlas Dynamische Energie werken we niet met vaste of variabele contracten waarbij de energietarieven voor een bepaalde periode vast staan. Nee, wij bieden jou een dynamisch energiecontract! Dat betekent dat we de beursprijs voor stroom en gas, plus inkoopvergoeding, aan jou doorberekenen. Dat is altijd transparant én voordelig!
Dynamisch versus vast of variabel
Niemand wil teveel betalen voor zijn energie en verzekerd zijn van eerlijke prijzen. Een traditioneel vast of variabel contract lijkt dan vaak de beste optie. Je betaalt immers altijd een vast bedrag, ongeacht wat er gebeurd op de energiemarkt. Maar dat betekent helaas ook dat je nooit profiteert van dalende energieprijzen en je allerlei extra marges betaalt aan je energieleverancier.
Met een dynamisch energiecontract van Atlas Dynamische Energie betaal je de beursprijs voor energie. Voor stroom verandert die prijs per uur en voor gas geldt iedere dag een andere prijs. De prijzen die jij betaalt voor je energie zijn dus volledig afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Dat klinkt misschien wat eng, maar in de meeste gevallen ben je goedkoper uit dan met een vast of variabel contract. Met een dynamisch contract betaal je dus nooit teveel!
Eerlijk & transparant
Bij Atlas Dynamische Energie betaal je altijd de actuele beursprijzen voor stroom & gas. Dat wil jij toch ook?
Met ons dynamische energiecontract weet je precies waar je aan toe bent. Want de energieprijzen kun je gewoon zelf volgen op de dagmarkt. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Dat is pas eerlijk en transparant!
Onze top 5 meest gestelde vragen
Het maandelijkse voorschot dat je ontvangt, berekenen wij op basis van je standaard jaarverbruik (SJV) of het verwachte jaarverbruik (VJV). Daarbij wordt gebruik gemaakt van profielfracties per uur, welke zijn vastgesteld door de netbeheerder. Door het jaarverbruik (SJV/VJV) te vermenigvuldigen met de profielfractie van de betreffende maand, berekenen wij iedere maand het verwachte verbruik waarmee het voorschot wordt bepaald. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je voorschot in de winter hoger is dan in de zomer.
Hieronder zie je een indicatief overzicht van de profielfracties voor kleinverbruikers per maand in 2023:
Bij de berekening van het voorschotbedrag voor kleinverbruik aansluitingen moeten we rekening houden met verschillende kosten. Daarom is je uiteindelijke voorschotbedrag opgebouwd uit de volgende 5 onderdelen:
- Levering
De energielevering wordt als volgt berekend:
Verwacht maandelijks verbruik x verwachte leveringstarieven
De leveringstarieven zijn inclusief:
- Inkoopvergoeding
- Onbalans
- Garanties van Oorsprong - Teruglevering
De teruglevering wordt als volgt berekend:
Verwachte maandelijkse teruglevering x verwachte terugleveringstarieven
De terugleveringstarieven zijn inclusief:
- Inkoopvergoeding
- Onbalans - Vaste leveringskosten
Dit is het vastrecht dat per maand in rekening wordt gebracht. - Energiebelasting
De energiebelasting wordt in je maandelijkse voorschotbedrag berekend op basis van 1/12 deel van je SJV of VJV. Op de jaarafrekening wordt dit gecorrigeerd op basis van je werkelijke jaarverbruik. - Netbeheerderskosten
De netbeheerder in jouw regio stelt jaarkosten vast voor jouw aansluiting. Wij berekenen deze kosten daarom als volgt door:
Netbeheerderskosten per jaar : 12 maanden x aantal dagen van de betreffende maand
Wanneer je een slimme meter hebt en deze goed werkt, rekenen we na afloop van iedere maand jouw werkelijke verbruik af. Dit betekent dat je op je voorschotfactuur náást het voorschotbedrag voor de aankomende maand, ook de afrekening van de afgelopen maand terugvindt. Bekijk hier ook onze voorbeeldfactuur met uitleg.
Deze maandafrekening werkt als volgt:
Stap 1: Het voorschotbedrag over de betreffende maand wordt in zijn geheel teruggegeven:
- Verwacht verbruik x verwachte leveringtarieven
- Verwachte teruglevering x verwachte terugleveringstarieven
Stap 2: Het daadwerkelijk verbruik wordt in rekening gebracht:
- Daadwerkelijk verbruik x daadwerkelijke leveringstarieven betreffende maand
- Daadwerkelijke teruglevering x daadwerkelijke terugleveringstarieven betreffende maand.
Omdat wij jouw werkelijke verbruik pas kunnen afrekenen aan het einde van de betreffende maand, ontvang je als nieuwe klant de eerste twee keer een voorschotfactuur met daarop alleen een voorschot. Vanaf de derde voorschotfactuur zal het werkelijke verbruik over de voorgaande maand worden afgerekend.
In onderstaand overzicht zie je wanneer je een voorschot en/of afrekening ontvang en voor welke perioden:
De jaarafrekening ontvang je binnen zes weken na afsluiting van het jaar of einde levering. Hierop vindt de afrekening plaats van het daadwerkelijke verbruik, aan de hand van de meterstanden (zowel bij slimme als bij conventionele meters).
Op de jaarafrekening vinden ook een aantal correcties plaats:
- Energiebelasting
Het eerdere verwachte verbruik wordt vervangen door het daadwerkelijke verbruik en ook je teruglevering wordt gesaldeerd. - Verbruik
Verbruiken worden definitief gemaakt op de jaarafrekening. Wanneer er sprake is van een conventionele meter zonder meterstanden of een technisch niet uitleesbare meter, zal er een berekende stand worden gebruikt voor de jaarafrekening. Deze berekende stand is gebaseerd op eerdere jaren en verbruiken per jaar. - Leveringstarieven
De leveringstarieven worden gecontroleerd en eventueel gecorrigeerd op de volgende onderdelen.
- Marktprijzen en gemiddelde marktprijzen
- Inkoopvergoedingen
- Onbalans
Wanneer er op één van de onderdelen een correctie plaatsvindt, dan kan dit betrekking hebben op meerdere periodes binnen de jaarafrekening.
Na het afronden van de jaarafrekening wordt de betreffende leveringsperiode volledig afgesloten.
Voor alle elektriciteit die je meer opwekt dan verbruikt geldt een terugleververgoeding die gelijk is aan de EPEX Day Ahead gewogen gemiddelde uurprijs. Daarnaast betaal je ook een inkoopvergoeding voor teruglevering per kWh.
Bekijk hier de rest van onze veelgestelde vragen.